élevé

Programme: Residential
Project size: 735 sq.m
Location: Singapore
Status: Completed 2016
info

The location of the project site next to a major thoroughfare and lush streetscape presents conflicting design opportunities and problems simultaneously for the two houses design. On one hand, a full height glazing envelop will allow unobstructed “free” views of the lush streetscape to complement the limited greenery space within the residential site. On the other hand, doing so will result in privacy and solar heat gain problems for the residents.

Instead of compromising one for the other, the design strategy proposes a hybrid façade system, comprising of one layer of full height glazing and a secondary layer of louvre screen to leverage on the site opportunity and address the associated problem both at the same time. Contrary to a conventional homogeneous louvre density which cuts off a consistent percentage of view out, a more varied louvre density is proposed to offer users different degrees of porosity and views including moments of maximum unobstructed visual experience of the lush streetscape for each bedroom at the second and third storeys. The varying density louvre screen also cuts out direct public sightlines and solar rays into the houses.

A simple palette of louvre modules with different densities is used repeatedly with a simple multiplication rule to generate the overall varied louvre density pattern. This is to achieve greater economies of scale of fabrication and simplicity of installation and keeping to the idea of using a simple design means to transform conflicting site opportunities and problems into a resource for enhancing the houses design and users’ experience.